Fake news je već dobro poznat pojam, koji je dobio zamah pojavom epidemije koronavirusa. Lažne vijesti i dezinformacije nisu prisutne samo u obliku „provjerenih poruka“ o tome kojih proizvoda uskoro neće biti na policama ili gdje je ustvari COVID-19 nastao, već se na društvenim mrežama nagađa i o tome što poslodavci u ovoj krizi moraju ili ne moraju izvršavati.

„Ljudi često i dobronamjerno dijele informacije od kojih drugi kasnije mogu trpjeti štetu. Jasno je da je sadašnje stanje vrlo teško za radnike, ali još više i za poduzetnike, koji su vrlo dobro svjesni da mnogo obitelji ovisi o tome što će poduzeti. U toj atmosferi se neki i ne snalaze, jer jednostavno do sada nisu imali potrebu za nekim specifičnim znanjima iz područja prava, ali se zbog nedostatka prihoda okreću čitanju grupa na društvenim mrežama, umjesto da angažiraju stručnjake u području iz kojeg im je pomoć potrebna.“ – komentirao je odvjetnik Tihomir Zebec iz Odvjetničkog društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović.

„Naravno, postoje i slučajevi u kojima poslodavci žele ispuniti neku obavezu, ali im je to onemogućeno zbog, primjerice, obaveze samoizolacije. Preporučujem da se u takvim situacijama obratite specijaliziranim osobama, odnosno društvima, npr. odvjetnicima i odvjetničkim društvima, umjesto da kao laik pokušavate riješiti situaciju samostalnim tumačenjem propisa.“ – ističe Zebec.

Hoće li se mijenjati zakon o radu?
U medijima se nedavno pojavila i informacija da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema novi zakon koji bi omogućio suspendiranje sadašnjeg Zakona o radu. Mnogi su radnici bili neugodno iznenađeni potencijalnim mogućnostima poput smanjivanja plaće putem pravilnika o radu do minimalne plaće, te ukidanja prava radnika na isplatu jednokratnih materijalnih prava i isključenja odredbe o primjeni povoljnijega prava za radnika iz članka 9. Zakona o radu. Odvjetnik Tihomir Zebec povodom toga nam je rekao kako nije zahvalno komentirati neslužbene verzije prijedloga zakona, ali i kako nije nemoguće derogirati odredbe Zakona o radu drugim zakonom, što se već i događalo.

„Poslodavci se ne bi trebali uzdat u nagađanja o tome koji će se zakoni donositi, koje će mjere Vlada predstaviti ovog tjedna, i tako dalje. Poslodavac je prije svega sada dužan pratiti upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i drugih nadležnih tijela. U odnosu na izvršavanje ugovorenih poslova, obveza je primjene svih zakona i propisa kao i u redovitim uvjetima. Radno pravni propisi se, dakle, i dalje primjenjuju – ne nasjedajte onima koji tvrde drugačije.“ – zaključuje odvjetnik Tihomir Zebec.